AeroPress – co to jest i jak zaparzyć w nim kawę
AeroPress – co to jest i jak zaparzyć w nim kawę

Co to jest AeroPress?
Aeropress jest jedną z młodszych alternatywnych metod parzenia kawy. Przyrząd ten został wymyślony w 2005 roku.
Za jego pomocą jesteśmy w stanie parzyć kawę na wyższym poziomie. Urządzenie to łączy w sobie metodę parzenia w ekspresie ciśnieniowym, metody przelewowej oraz parzenie z wykorzystaniem French Pressu.
Aeropress zyskuje coraz większą popularność na całym świecie, ale nie ma w tym nic dziwnego. Przemawia za tym łatwość przygotowania niezwykle aromatycznej i pysznej kawy, ale również jego cena, która nie wprawi nas w zakłopotanie.
Ponadto jest bardzo praktyczny oraz niewielkich rozmiarów. Został wykonany z lekkiego i wytrzymałego materiału – poliwęglanu. Wszytko to sprawia, że możemy go zabrać ze sobą wszędzie. Sprawdzi się w domowym zaciszu, w pracy, ale również spakujemy go wygodnie i bezpiecznie w plecak, dzięki czemu możemy delektować się naszą ulubioną kawą na drugim końcu świata.


Jak zaparzyć kawę w AeroPressie?
Parzenie kawy w AeroPressie jest bardzo łatwe. Ponieważ działa on jak strzykawka. Do głównej części, którą możemy określić jako tuba, do której wkładamy tłok. Tłok urządzenia został zakończony gumową uszczelką.
By zaparzyć kawę:
- Stawiamy AeroPress na tłoku pozostawiając u góry część główną
- Wsypujemy naszą ulubioną świeżo zmieloną kawę
- Zalewamy gorącą wodą
- Mieszamy, zakręcamy sitkiem z założonym i przelanym wcześniej wodą filtrem.
- Czekamy tyle, aby uzyskać swój ulubiony smak. Zazwyczaj około 1:30 do 2:30 minuty.
- Odwracamy i wyciskamy kawę prosto do kubka.
Jest to bardzo proste! Intensywność kawy regulujemy ilością wsypanej kawy, jej grubością oraz czasem parzenia.
Zachęcamy do eksperymentowania, by dostosować ją do własnego podniebienia. Ponieważ nie istnieje coś takiego, jak idealny przepis, czy doskonałe proporcje. Aeropress daje nam wiele możliwości i ciekawe efekty, dlatego nie pozostaje nam nic innego jak eksperymentowanie. Ale o to chyba chodzi w alternatywnych metodach parzenia kawy.
Jeśli nie wiesz, od czego zacząć, polecamy przepisy na idealną kawę z Aeropresu od mistrzów świata. Idealnie nadają się do rozpoczęcia eksperymentowania z AeroPressem.
1 miejsce: Jibbi Little, Australia (2022)
Ustawienia:
Pozycja ekspresu: Odwrócona
- Filtr: 1 AeroPress Classic, opłukany
- Kawa: 18,0 g
- Woda: Perfect Coffee Water, 90°C, 150 ml
- Młynek: Dwa młynki. Timemore o bardzo grubym stopniu mielenia, a następnie młynek Kinu na ustawieniu 4. Przesianie drobnych ziaren (100-200 mikronów).
- Czas: 2:10
- Kawa: Quietly Coffee x Cafe Imports Colombia Finca Juan Martin, Natural, Striped Red Bourbon (Polecamy naszą kawę z Kolumbii: Javusia, Bluescreen)
Metoda:
- Wsyp kawę do komory AeroPressu
- Wlej 94 ml wody i delikatnie wymieszaj 35 razy
- Po czasie 1:20 przekręć nakrętkę i wypchnij powietrze
- Po czasie 1:30 obróć ekspres i wciśnij przez 30 sekund od 1:40 do 2:10
- Otrzymasz około 58-64g koncentratu
- Uzupełnij wodą o temperaturze 90°C do 150g
- Celuj w TDS (Total Dissolved Solids) 1,3 – 1,35 (możesz pominąć jeśli nie masz miernika, dobierz do smaku)
- Ciesz się pyszną kawą
Opcjonalnie: użyj schłodzonych kulek lodu (3 na dole i 1 na górze, łącznie 4). Nadadzą kawie gładkiej konsystencji.
2 MIEJSCE: SIMON DERUTTER, BELGIA (2022)
Ustawienia:
Pozycja ekspresu: Klasyczna
- Filtr: 1 Aesir Filter, suchy
- Kawa: 18,0 g
- Woda: Perfect Coffee Water, 85°C, 156 ml
- Młynek: Comandante, 23 kliknięć
- Czas: 1:45
- Kawa: Quietly Coffee x Cafe Imports Colombia Finca Juan Martin, Natural, Striped Red Bourbon (Polecamy naszą kawę z Kolumbii: Javusia, Bluescreen)
Metoda:
- Wsyp kawę do komory AeroPressu
- Wlej 140 ml wody
- Dokładnie wymieszaj 3 razy
- Umieść tłok i cofnij go, aby stworzyć próżnię
- Parz do 1:15
- O 1:15, zacznij naciskać przez 30 sekund, aż AeroPress zacznie syczeć
- Napar będzie miał około 110 ml, dodaj wodę, aby osiągnąć łączną wagę 156 ml
- Ciesz się pyszną kawą
3 MIEJSCE: Jennifer Rui Ping Ho. Singapur (2022)
Ustawienia:
Pozycja ekspresu: Odwrócona
- Filtr: 1 AeroPress Classic, opłukany
- Kawa: 18,0 g
- Woda: Perfect Coffee Water, 84°C, 200 ml
- Młynek: Comandante, 30 kliknięć
- Czas: 2:00
- Kawa: Quietly Coffee x Cafe Imports Colombia Finca Juan Martin, Natural, Striped Red Bourbon (Polecamy naszą kawę z Kolumbii: Javusia, Bluescreen)
Metoda:
- Wsyp kawę do komory AeroPressu
- Wlej 100 ml wody
- Delikatnie wymieszaj i pozwól jej napęcznieć przez 30 sekund
- Dodaj 100 ml wody i delikatnie wymieszaj
- Po 1:30 odwróć ekspres i wyciśnij kawę w ciągu 30 sekund
- Przestań parzyć kawę o 2:00
- Przewietrz i ciesz się pyszną kawą
Szukasz AeroPressA dla SIEBIE?
Znajdziesz go w naszym sklepie 👇👇👇
