Jak zaparzyć kawę za pomocą Dripa V60?

Drip V60 to jeden z najpopularniejszych sposobów parzenia kawy. Jest to metoda manualna, która pozwala na precyzyjną kontrolę procesu zaparzania i uzyskania pełnego smaku ziaren kawy. W tym artykule opiszemy, jak przygotować pyszną kawę za pomocą Dripa V60.

  1. Wybierz odpowiednią kawę i mielonkę

Przygotowanie dobrej kawy zaczyna się od dobrego ziarna kawy i odpowiedniej mielonki. Wybierając ziarna kawy, zwróć uwagę na ich pochodzenie, rodzaj oraz stopień palenia. Najlepiej wybierać kawę świeżo paloną, najlepiej z lokalnej palarni kawy. Polecamy nasze kawy z różnych regionów świata: Etiopia, Peru, Kolumbia.

W przypadku mielonki, zalecamy używanie średnio mielonej kawy. Wbrew pozorom, wielkość ziaren nie jest tu kluczowa – równie ważne jest, aby ziarna były równomiernie zmielone, co umożliwi idealne zaparzenie kawy.

  1. Przygotuj sprzęt

Drip V60 to narzędzie, które składa się z czarki, lejka i filtra papierowego. Przed zaparzeniem kawy, należy umieścić filtr papierowy w lejku i dokładnie go nasączyć wodą, aby pozbyć się niepożądanych smaków z papieru. Następnie wylej wodę, aby umyć czarkę.

  1. Zważ kawę i wodę

Aby uzyskać idealną proporcję, zważ ilość ziaren kawy i wody. Zalecamy stosowanie stosunku 1:15, czyli jedna część kawy na 15 części wody. Dla przykładu, do zaparzenia 250 ml kawy, potrzebujemy 15 g kawy i 250 ml wody.

  1. Rozgrzej wodę

Podgrzej wodę do temperatury około 93-96 stopni Celsjusza. Najlepsza będzie woda filtrowana. Z niej uzyskasz najlepszy smak kawy.

  1. Zaparzanie kawy

Umieść lejek na czarce lub na swojej ulubionej filiżance i wlej trochę gorącej wody, aby rozgrzać cały drip. Następnie dodaj zmieloną kawę do filtra i równomiernie rozprowadź ją. Wlej niewielką ilość wody (około 50 ml) i poczekaj około 30 sekund, aby kawa zaczęła się zaparzać.

Następnie wlej wodę w równomierny sposób, w małych porcjach, aż do momentu, gdy całkowita ilość wody zostanie użyta. Staraj się nie przelać wody za szybko, ponieważ może to wpłynąć negatywnie na smak kawy.

  1. Odstaw filtr

Po zakończeniu zaparzania usuń filtr papierowy wraz z fusami kawy i odstaw lejek na bok. Teraz możesz cieszyć się swoją świeżo zaparzoną kawą.

Eskperymentuj!

Nie ma jedynego i najlepszego przepisu na smaczną kawę. Zachęcamy do eksperymentowania. Możesz modyfikować przepis wedle uznania zmieniając ilość kawy, grubość mielenia, czy temperaturę wody. Nawet delikatna zmiana może znacznie zmienić smak.

Podziel się swoim przepisem w komentarzu! 🧐

Podsumowanie

Drip V60 to doskonały sposób na przygotowanie kawy dla wszystkich, którzy chcą kontrolować proces zaparzania i cieszyć się pełnym smakiem kawy. Warto pamiętać, że wybór dobrej jakości ziaren kawy i odpowiedniej mielonki jest równie ważny, jak precyzyjne wykonanie procesu zaparzania.

Najlepsze będą ziarna Single Origin, które znajdziesz w naszej ofercie.

Nie masz jeszcze dripa?

Szeroką ofertę dripów znajdziesz w naszym sklepie 👇👇👇

Similar Posts